Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, August 19, 2009


GAMBAR : Semasa bengkel pemurnian modul 5 minit mesej

antidadah.
GAMBAR : Dari kanan,En.Bashrin(KPM),aku,En.Badrul(KPM)dan
En.Suhaimie(JPN Johor) mengabadikan kenangan
di sisi batu bersurat di Monumen Tamadun Islam,K.T

Hari ini, saya masih berada di Kuala Terengganu semata-mata mengikuti pemurnian modul Pendidikan Pencegahan Dadah(PPDa) anjuran Bahagian Pengurusan Sekolah harian, Kementerian Pelajaran Malaysia. Kumpulan saya yang diketuai oleh En.Ashari,Ketua Unit PPDa,JPN Terengganu dipertanggungjawabkan untuk memurnikan modul yang berjudul 'MESEJ 5 MINIT ANTI DADAH' yang perlu dilaksanakan oleh sekolah-sekolah pada setiap perhimpunan mingguan mulai tahun depan. Sebanyak 60 tajuk yang kami murnikan untuk diterbitkan dan diagihkan kepada sekolah-sekolah di seluruh Malaysia.
Apa yang penting, moga sekolah dapat memanfaatkan hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia agar sekolah sifar dadah tahun 2012. Saya fikir inilah salah satu komponen yang terlalu mudah untuk diikuti dan dilaksanakan oleh pihak sekolah. Selepas ini tiada alasan bagi sekolah-sekolah enggan melaksanakan program antidadah,jika pun dicadangkan minggu antidadah itu merupakan program yang membebankan sekolah dan membuang masa bagi pengetua/guru besar/pihak pengurusan sekolah yang amat mementingkan kecemerlangan akademik yang kononnya penentu kecemerlangan kehidupan individu.
GAMBAR: Semasa di Masjid Kristal
Kuala Terengganu.

Dalam kehidupan harian kita pun perlu sentiasa ingat mengingati sesama kita. Pendidikan adalah proses berterusan yakni selagi seseorang masih bernyawa selagi itu ilmu diperlukan. Janganlah ada di antara kita yang memperlekehkan pendidikan pencegahan dadah .Sepatutnya PPDa dilaksanakan berterusan bukannya sekali sekala.Seorang ibu yang mendidik anaknya,bukan setakat memberi nasihat sekali sahaja dalam seumur hidup kita ataupun jarang-jarang kali.Tetapi seorang ibu yang baik akan memberi nasihat kepada anaknya walaupun telah berumahtangga.

Kita tidak mahu generasi kita pada masa akan datang rebah kerana dadah. Cemerlang akademik,tidak menjamin untuk seseorang pelajar atau individu itu untuk tidak terlibat dalam penyalahgunaan dadah. Oleh itu, marilah sama-sama kita bersatu hati untuk mengenepikan pendapat bahawa pendidikan pencegahan dadah adalah tidak penting. Jangan dah terhantuk baru terngadah.Sekian yang saya dapat coretkan dari Kuala Terengganu.