Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, December 25, 2011

Semasa bercuti di Tawau,saya bertuah dapat bertemu dengan seorang anak lelaki yang berusia 6 tahun(pra sekolah) yang merupakan anak kepada sahabat lama isteri saya,Cikgu Zainab yang bertugas di SMK Kuhara,Tawau. Di awal pertemuan,saya hanya nampak kenakalan seorang kanak-kanak. Tetapi saya amat tertarik dengan budi bahasanya yang suka menghormati orang tua dan sikap yang suka membantu isteri saya mengangkat barang-barang yang dibeli. Semasa emaknya mengajak kami ke pasar Tawau,Haikal menawarkan saya untuk menjaganya di dalam kereta bersama kakaknya dan anak saya,Mardhiyyah.

"Pakcik,jagalah kami di sini", katanya.
Saya tahu naluri sorang kanak-kanak yang suka bermain sesama sendiri.

Cikgu Zainab menemani isteri saya membeli ikaan masin dan udang kering di Pasar Tawau,manakala saya terpaksa melayani kerenah Haikal bersama kakaknya dan Mardhiyyah di dalam kenderaan emaknya. Kemesraan seorang anak terpancar di wajahnya apabila berkali-kali cuba memelukku sambil mengajukan pelbagai pertanyaan.

Saya dan Haikal sempat bergambar bersama semasa di kediaman mereka. Memang saya perhatikan dia seorang anak yang muda mesra dan tidak menghampakan permintaan saya untuk mengabadikan gambar kenangan bersamanya. Sepanjang pengalaman saya,bukan mudah untuk mengajak kanak-kanak seusia Haikal untuk bergambar bersama. Tapi Haikal mudah menerima pelawaan,malah sempat menunjukkan aksi menarik di depan kamera.

Semasa kunjungan kami ke Bukit Tengkorak,Haikal sentiasa meminta saya untuk mengambil gambar.

"Marilah kita naik pakcik!,pakkcik ambil gambar saya,pakcik.Jomlah pakcik!". Sepanjang menaiki tangga hingga ke stesen 3 Bukit Tengkorak,Haikal tak serik menyapaku.

Haikal ternyata seorang anak yang cerdik dan dalam masa yang sama mudah mesra dengan sesiapapun. Saya tak sempat bertanya kepada Haikal akan cita-citanya pada masa hadapan. Cuma saya beranggapan Haikal akan menjadi seorang anak yang berbakti kepada orang tua dan negaranya. Sesungguhnya kecerdikan anak seperti Haikal boleh dididik menjadi pemimpin pelapis kerana merekalah yang mewarnai generasi masa hadapan dan seterusnya.

Haikal boleh menjadi pemimpin rakan sebaya dan di dalam lingkungan kanak-kanak seusianya. Haikal harus diasuh dan dimotivasikan menjadi warga yang berguna kerana ciri-ciri kecerdikan sedemikian amat diperlukan oleh generasi seterusnya. Kita tidak mahu generasi akan datang rosak dan porak paranda akibat kemiskinan nilai kemanusiaan di dalam diri. Pembangunan fizikal harus diseimbangkan dengan pembangunan rohani seseorang manusia. Negara akan hancur jika mengabaikan nilai-nilai pembangunan insaniah.

Sesungguhnya,amat beruntunglah ibu bapa yang mempunyai anak seperti Haikal. Mungkin juga ada anak-anak di luar sana yang cerdik dan berbudi bahasa seperti Haikal. Oleh itu mereka perlu dijaga sebaiknya dan diasuh untuk menanam sikap suka membantu dan berbudi bahasa. BUDI BAHASA AMALAN MULIA.

Perpisahan dengan Haikal menjadikan saya manusia sepi, namun terfikir untuk melihat kejayaannya suatu masa kelak jika dizinkan oleh-NYA. InsyaAllah...

SAYA DAN SAHABAT LAMA,HAIRUL SALLEH(KANAN)

MAKAN MALAM DI SEMPORNA

Dalam kunjungan saya ke Semporna untuk bercuti dengan keluarga,saya sempat bersama seorang sahabat lama,Hairul Salleh. Kami pernah sama-sama belajar di Maktab Perguruan Kent Tuaran.Kenangan yang tidak dapat dilupakan bersamanya ialah berbuka puasa bersama-samanya selama sebulan di bulan Ramadhan di mana semasa menunggu azan maghrib ada di antara rakan-rakan kami yang tidak sabar mahu makan. Ada di antaranya makan awal sebelum waktu maghrib. Alasan mereka matahari dah terbenam. Bermacam-macam cerita yang dapat kami imbas kembali dan memang menyeronokkan.

Hairul yang bertugas di SK Bubul semporna mempunyai jadual ketat, terpaksa mengorbankan masanya bersama saya dan keluarga untuk makan malam. Semasa makan saya hairan kerana dia makan ikan panggang sahaja,manakala udang rebus dan lain-lain makanan tidak disentuhnya. Konon nak jaga kesihatan.

Saya memberitahunya,saya tidak dapat berpantang untuk meraikan kawan walaupun doktor dah mengesahkan saya mengandungi kolestrol yang tinggi.

"Bagus kamu makan oat",katanya.
"Aku ni bukan setakat makan oat,tapi makan ubat yang diberi doktor. makan sebiji sehari", kataku.

Hairul memang maklum,bahawa kolestrol memang pembunuh senyap.Selalunya,orang kelihatan sihat tanpa sebarang tanda. Sebab itulah paling baik bagi seseorang yang ada kesedaran kesihatan,perlunya pemeriksaan darah setiap enam bulan sekali. Kos pemeriksaan khusus untuk kolestrol hanya RM25 sahaja.

Bukan takut mati,tapi kesedaran awal amat penting bagi mengetahui status kesihatan sebenar. Terlanjur bercerita pasal penyakit,Hairul memberitahu kami,ada seorang kawannya suka meminum minum tin yang bergas.Dah menjadi amalan kawannya itu,pagi,petang sehingga malam dan tidak semestinya selepas makan.

"Baik selepas makan atau pun di sekolah, kawan saya itu suka minum minuman bergas. Akhirnya badan menjadi kurus. Saya ingat dia ada masalah jiwa. Rupanya bila buat pemeriksaan doktor,beliau disahkan menghidap kencing manis.".

Menurut Hairul,walau bagaimanapun ada satu minuman tin yang ada faedahnya untuk diminum di saat seseorang mengalami sakit perut dan cirit birit. Bagi yang mengalami cirit birit,boleh mencuba minup SPRITE.
"Pada mulanya saya tak percaya.Tapi saya dah cuba,memang betul", kata Hairul.

Tapi apapun,bagi saya kesihatan adalah harta yang sangat bernilai di dunia ini. Tanpa kesihatan kenikmatan hidup tidak dirasa.Apalah gunanya berkereta mewah,berumah besar jika nikmat kesihatan tidak dirasai. Sesungguhnya bicara saya dan Hairul merupakan bicara yang memberi makna. Bagi kakitangan perkhidmatan awam yang ingin memilih opsyen 60 tahun,utamakanlah kesihatan kerana kesihatan yang baik menjadi penentu kepada kecemerangan tugas.