Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, October 14, 2009


JAWATANKUASA PELAKSANA SEMINAR PIBG PERINGKAT DAERAH KOTA BELUD

Penulis buku politik dan penggiat Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO)yang tidak asing lagi, Musli Oli adalah di antara Penceramah Jemputan untuk menjayakan Seminar PIBG Peringkat Daerah Kota Belud yang akan diadakan pada 22 Oktober ini bertempat di Dewan Seminar Pejabat Pelajaran Daerah Kota Belud ( Kampung Botung ). Selain itu Musli juga lebih dikenali sebagai penulis blog di kalangan rakan-rakan di Malaysia

Secara ringkasnya, saya mengenali Saudara Musli sejak tahun 1991 melalui guru besar sekolah saya ketika itu yang merupakan guru sejarah saya ketika di sekolah menengah,iaitu Cikgu Alkesah Bidin. Saya memang ada terbaca akhbar watan di mana sdr Musli merupakan salah seorang penulis yang sentiasa memberi komenter dalam ruangan akhbar tersebut. Tetapi sayang, saya belum mengenali wajah beliau ketika itu.

Tapi apapun saya amat mengkagumi Musli kerana sikapnya yang terlalu simple,tidak cerewet dan mudah diajak berunding. Semasa saya menjemput beliau sebagai penceramah (melalui SMS) dengan bersahaja beliau menyatakan tiada masalah,saya sukarela dan ikhlas. Sebab itulah, melalui mesyuarat pelaksanaan seminar tersebut yang diadakan petang tadi, dengan rasa bersemangat saya mencadangkan beliau sebagai salah seorang penceramah semasa seminar tersebut yang saya rasa boleh memberi sesuatu perkongsian ilmu. Sidang mesyuarat bersetuju tanpa sebarang bantahan. Beliau dijangka akan menyampaikan ceramah berjudul- PIBG: TANGGUNGJAWAB DAN PERANAN DALAM PEMBANGUNAN PENDIDIKAN DAN MENANGANI GEJALA SOSIAL REMAJA. Sesungguhnya banyak perkara yang perlu diselongkar dalam diri saudara Musli dan ianya perlu dimanfaatkan.

Dalam komenter saya melalui blog SEKALI KETUK, saya ada menjelaskan bahawa betapa pentingnya mengangkat seseorang yang mempunyai ilmu kerana membudayakan ilmu itu adalah segala-galanya. Jika kita menghormati seseorang yang berilmu, maka suatu masa generasi seterusnya akan dapat mengikuti budaya tersebut. Janganlah seseorang itu dihormati kerana harta yang bertimbun-timbun atau janganlah seseorang itu disanjung apabila tiada lagi di muka bumi ini. Kemahiran yang ada pada Musli perlu dikongsikan. Dalam konteks Kota Belud, beliau adalah orang kita,jika bukan kita siapa lagi? Sesungguhnya saya masih sedar akan keujudan Musli di daerah Kota Belud. Saya dapat merasai kepentingan sumbangannya untuk Kota Belud.

Mungkin ramai lagi yang perlu ditonjolkan, tapi masa terlalu singkat. Jika diberi waktu,ada tokoh lain lagi di daerah Kota Belud yang perlu dijemput untuk kita kongsikan segala pengalaman dan ilmunya.

Baru-baru ini,angin kuat telah menggemparkan seluruh daerah di negeri Sabah. Angin yang bertiup tidak mengenal mansa,umpama peluru tak bermata. Dia akan menerbangkan gerai-gerai orang yang hendak berniaga dan rumah orang yang berpendapatan rendah.

Di Kota Belud, saya sempat meninjau beberapa rumah yang menjadi mangsa angin kencang. Berpuluh rumah ditelanjangkan oleh angin yang dikatakan musimnya yang bertiup dari negara jiran. Sedang asyik saya mengambil gambar rumah yang terlibat,tiba-tiba seorang hamba Allah bertanya;

"Awak wakil rakyat kah,sibuk sangat?

Secara tiba-tiba saya memandang wajah orang tu. Memang dia berseloroh.Saya tak terkilan,kerana konsep wakil rakyat itu bukan tugas MP atau ADUN yang dipilih melalui proses pilihanraya semata-mata. Bagi saya pun,memang tepatlah ejekannya itu. Saya pun wakil rakyat yang menyibuk khabarkan masalah rakyat. Saya menulis mewakili suara hati rakyat. Cuma bezanya tiada gaji walau sesen pun. Tugas saya ikhlas untuk mewar-warkan perkara ini. Apalah gunanya orang memegang tugas politik, jika jawatan itu untuk dibawa glamour sahaja.

Kepada insan yang memanggil saya sebagai wakil rakyat,panggilan itu tidak menyakitkan hati saya. Sekali lagi saya tegaskan ,bahawa saya pun wakil rakyat juga.