Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, August 14, 2009

JUMAAT,JAM 5.20pm- Saya menunaikan janji bertemu kawan lama di restoran mayang sari, Kota Belud kerana katanya ada bisnes menguntungkan yang dia nak kongsikan. Kawan lama saya tu dah mampu pakai kereta Prado King walaupun baru 6 bualan menceburi bidang itu. Dalam perkongsiannya dengan saya, beliau aktif menjalankan bisnes yang beliau katakan multi level marketing (MLM).

"Awak tak mau dapat RM15 ribu sebulan?"
"mau, mau. Siapalah tak mahu jika pendapatan mengalahkan gaji", jawabku ghairah.
"nah kau tengok ini.lumayankan", katanya sambil menunjukkan cek berjumlah 15 ribu ringgit.

Menurut kawan lama saya tu, perniagaan tersebut boleh dilakukan secara sambilan oleh kakitangan kerajaan mahupun di sektor swasta. Menurut kawan saya tu prinsip perniagaan ialah 3D(diam-diam duit). Tapi sayang pertemuan terlalu singkat (hanya 40 minit sahaja). Akhirnya, saya berjanji untuk memikirkan perkara itu terlebih dahulu kerana ada komitmen lain.

Persoalannya sekarang, saya tiada ilmu dalam bisnes apa lagi yang diistilahkan dengan MLM ini. Bagi saudara-saudaraku yang mungkin berpengalaman saya pulangkan soalan ini. Mungkin ada di antara saudara yang berjaya, ataupun sedang melaksanakan bisnes ini. Bagaimana cara? Tolonglah beri pendapat dan tips untuk berjaya atau sebaliknya!