Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, September 2, 2009

MANTAN PENGARAH DBP SABAH-DATUK ISMAIL ABBAS MENINGGAL DUNIA

Sebentar tadi,Jam 5.15 petang saya menerima panggilan telefon daripada sahabat saya,Fadzil Hj.Mohd Jamil yang menyatakan Datuk meninggal.

"Siapa meninggal? Datuk...? aku terkejut mendengarnya.

"Datuk Ismail,adik nenek saya",katanya sayu.

Aku menarik nafas seketika. Fahamlah aku siapa yang dia maksudkan. Selepas itu aku minta dia pastikan betul-betul berita itu. Sebab nak beritahu kawan-kawan. Tak lama selepas itu aku telefon azrone dan naddin tapi saya maklumkan berita inipun tak pasti. Tapi berita disampaikan oleh cucunya,rakan sepejabatku yang juga Pegawai Kaunseling di PPD Kota Belud ( Fadzil Mohd Jamil ).

Tak lama lepas tu sdr.Naddin memaklumkan bahawa berita itu benar. Rasanya satu kerugian juga dengan saya kerana tak sempat menagabadikan gambar bersama Allahyarham. Kali terakhir kami berjumpa 2 tahun lalu. Beliau menggalakkan saya untuk terus menulis dan menggali seberapa banyak khazanah budaya di Sabah. Cuma satu sahaja permintaan Allahyarham yang tak sempat saya tunaikan iaitu menulis salasilah keluarga.

Allahyarham adalah seorang penulis/sasterawan yang aktif menghasilkan karya dalam pelbagai genre seperti puisi,cerpen dan novel. Novel Bogathon adalah sebuah novel yang menjadi tumpuan pengkaji sastera tanahair. Di atas kesungguhan beliau dalam memperjuangkan kesusasteraan Melayu, beliau pernah menerima Anugerah SEA WRITE AWARD daripada kerajaan Thailand iaitu anugerah yang berprestij di rantau Asia ini. Banyak perkara yang perlu diceritakan tentang Allahyarham,tapi tidak sempat di ruangan ini.

Kepada keluarga Allahyarham DATUK ISMAIL ABBAS,takziah diucapkan. Semoga roh beliau dicucuri rahmat dan tergolong di kalangan orang-orang yang beriman. AL-FATIHAH!


JAME ALIP (PENGARAH BSSK)

KOTA BELUD : Kegiatan kokurikulum yang dilaksanakan di sekolah-sekolah dapat menyemai semangat perpaduan di kalangan kaum di negara ini, kata Pengarah Bahagian Seni, Sukan dan Kokurikulum, Kementerian Pelajaran, Jame Alip.

Menurutnya, berdasarkan kajian para pelajar yang mengikuti kegiatan kokurikulum dapat menyesuaikan diri dalam pergaulan harian bersama rakan-rakan dari kaum yang lain dan secara tidak langsung perpaduan dapat diwujudkan.

“Pelajar yang tidak mahu melibatkan diri dalam kegiatan kokurikulum dan menumpukan kecemerlangan akademik semata-mata adalah pelajar yang tidak boleh bergaul mesra dengan rakan yang terdiri daripada berbilang kaum. Negara kita perlu mengekalkan perpaduan kaum yang bermula di alam persekolahan”,katanya

“Dia boleh menjadi pelajar cemerlang dalam akademik,tetapi tidak boleh memimpin dan saya khuatir negara tiada pemimpin pelapis yang berkualiti pada masa-masa akan datang”,katanya semasa merasmikan Kelab Unit Beruniform SMK Pekan Kota Belud di sini.

Jame mencadangan kepada sekolah-sekolah agar menjemput tokoh-tokoh pejuang sebagai tokoh tamu untuk menceritakan sejarah perjuangan dalam memerdekakan tanahair yang tidak semestinya dilaksanakan dalam bulan kemerdekaan semata-mata.

“Jika tidak pun jemputlah mereka untuk hadir semasa temasya sukan sekolah sebagai penghargaan kepada mereka yang berjasa kepada tanahair”,katanya.

Dalam pada itu, Jame berkata ,Kementerian Pelajaran juga sentiasa mengambil berat terhadap penglibatan para pelajar sekolah-sekolah luar bandar dan pihaknya sentiasa membantu untuk memperkasakan kegiatan kokurikulum dalam aspek kemudahan ,pengurusan dan tenaga pengajar.

“Bagi pelajar yang berminat untuk memasuki sekolah sukan ataupun sekolah seni bolehlah menghubungi Pejabat Pelajaran Daerah yang terdekat”,katanya.