Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, February 8, 2010

"Apakah untungnya anda berjuang menyenang hati masyarakat di negara jiran? Kenapa,adakah anda yakin masyarakat di negara ini semuanya gembira dan bersenang lenang?"

Bertubi-tubi persoalan diajukan seseorang kepadaku.

SESEORANG : Adakah anda cukup yakin diri anda,keluarga anda dan diriku di depan matamu ini dah senang lenang. Apakah kau tidak pernah beranggapan bahawa aku ini tidak pernah terluka?

AKU : Terluka...?Terluka oleh siapa?bila dan di mana

SESEORANG : Ya,aku pernah terluka. Terluka olehmu.Maka hari ini aku sangat terkejut bilamana kau menyatakan kau adalah pejuang.Sedangkan kau pernah menghiris hatiku sewaktu masa dahulu.

AKU : Bila?

SESEORANG : Mungkin kau tak ingat atau pura-pura tak ingat.

AKU : Sungguh,aku tak pernah menyakiti hati sesiapa.

SESEORANG : Adakah kau tidak lagi mengenali diriku.

AKU : Hm...kenal,ya aku kenal engkau.saudaraku.semua orang saudaraku.saudara seagamaku,senegaraku atau mungkin juga jiranku,atau mungkin juga rakan sepermainanku.

SESEORANG : Kau memang benar-benar pelupa.ya,kau mengaku dirimu seorang pejuang tapi kau alpa segalanya.

AKU : Ya,aku memang mudah lupa akan sumbanganku terhadap orang lain.aku tak ingat jasaku kepada sesiapa.

SESEORANG : Termasuk perbauatanmu yang telah melukai hatiku.

AKU : Kau kah itu...kau kah yang telah muncul dalam episod drama mimpiku.Jika demikian,maafkan aku.

SESEORANG : ya,aku memang selalu menjadi drama lelaki.Akulah itu yang selalu menjadi drama mu. Siang dan malam aku menangis kerana tidak dipedulikan oleh sesiapa. Aku tinggal di kaki gunung yang mundur. Kau lah pejuang itu yang selalu berdrama menjanjikan hari esok yang bahagia.

Perlahan-lahan aku melihat air matanya jatuh berderai membasahi pipinya.Mungkin itulah senjata kaumnya yang membuat aku terdiam dan terkesima.Episod drama di depan mataku seperti terlalu nyata.

AKU : Jangan menangis.Aku akan perjuangkan nasibmu di kaki gunung.Jangan menangis kerana air matamu amat berharga untuk wargamu di kaki gunung. Simpan sahaja air matamu itu dahulu,kerana esok masih ada untuk kau menangis sekali lagi.Ya, jika air matamu kering,kau tak akan bisa menangis lagi untuk wargamu yang kelaparan,yang terluka dan sebagainya.Tapi yang pasti jika air matamu telah kering,tiada lagi senjatamu untuk esok hari buat tatapan generasimu yang terpinggir. Jangan menangis sayang...

Tapi sayang,semuanya itu adalah khayalan semata. Namun ada mesej di sebalik khayalanku itu. Sama-samalah kita fikirkan yang terbaik. Yang tak baik jadikan sempadan kerana menurut sahabat saya A.Karim Kadir sebuah drama bisa bemula di pengakhirnya dan berakhir di permulaannya.