Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, August 11, 2009

Sehari selepas berita disiarkan melalui radio, akhbar tempatan dan laman http://www.bernama.com/ mengenai SMK Tambulion jadi sekolah pelancongan di Sabah, saya di tanya dengan beberapa soalan? betulkah itu?benarkah tu?Siapa yang datang?Pengarah Pelajaran ada datangkah?Datuk Normah ada umumkah? Saya tak faham samada mereka yang bertanya itu mempertikai tentang kelayakan sekolah itu ataupun tidak, kerana bagi saya mereka tak bersalah untuk bertanya. Bagi saya,lebih banyak pertanyaan lebih baik untuk mempercambah minda.

Tiada yang mustahil, jika pun SMK Tambulion jadi sekolah pelancongan suatu masa kelak. Cuma kesungguhan semua pihak amat perlu untuk merelisasikannya.Seorang rakan dari luar daerah memberitahu saya: saya rasa geli hati dengan berita itu. Saya tanya,kenapa?

"Macamana saya tak gelihati bila berita penuh SMK Tambulion dibaca sebagai pelancongan untuk program-program dadah dan sudut sumber pendidikan pencegahan dadah? Setahu saya sesebuah tempat pelancongan ini ialah lokasi yang menarik dan mempunyai lanskap yang indah lain dari yang lain. Kenapa di Kota Belud tiada tempat pelancongankah? Tapi ini lain pula,baru pertama kali saya dengar pelancongan untuk program pencegahan dadah? kata sahabat saya itu.

Saya hanya tersenyum sahaja,masih belum boleh mengulas terhadap perkara yang menggelikan hatinya itu. Biar persoalan itu akan menjadi kenyataan suatu hari kelak. Cuma yang saya tahu SMK Tambulion kerap kali dilawat oleh sekolah-sekolah di dalam dan di luar daerah yang ingin berkongsi maklumat mengenai bahaya dadah. Demikian juga Institut Perguruan Kent dan Jabatan Pelajaran Perak yang akan melawat dalam tempoh terdekat ini. Mereka tidak hanya mencari maklumat dalam buku semata-mata tapi mereka yakin sesuatu pembelajaran itu menjurus kepada praktikal seperti kewujudan sudut sumber dadah SMK Tambulion yang mewakili Jabatan Pelajaran Sabah hingga ke peringkat kebangsaan.

Siapa sangka sekolah yang pada awalnya tidak dikenali menjadi kunjungan agensi luar. Satu-satunya sekolah di antara 209 buah sekolah menengah yang disebut di Sabah. Menurut pengetua sekolah Hj Mad Amin Mad Yusof, sebelum orang mengenali SMK Tambulion ramai rakan guru menyangka ianya terletak di Tambunan. Tapi selepas sekolah dapat merealisasikan impian kementerian, nama sekolah dikenali bukan sahaja di luar Kota Belud malahan hingga ke negeri-negeri di semenanjung.

Persoalannya adakah kelayakan SMK Tambulion sebagai sekolah pelancongan hanya tinggal sebagai suara hati sahaja? Pihak-pihak berkenaan juga harus buat peranan,bukannya main peranan. Akibat terlalu bermain dengan peranan jalanraya ke sekolah tersebut masih berhabuk dan berdebu. Mungkinkah itulah yang menggelikan hati orang bila disebut sekolah pelancongan kerana lokasinya di dalam hutan, jalanraya berdebu, berhabuk dan batunya sebesar genggaman penumbuk. Ataupun perkara kedua yang menggelikan hati mereka kerana pelancongan dikaitkan dengan program dadah?