Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, June 19, 2010


Pemimpin Diingatkan Jalan Tugas Penuh Tanggungjawab

KOTA BELUD : Para pemimpin masyarakat diingatkan agar menjalankan tugas dengan penuh amanah seperti mana yang telah diarahkan oleh kerajaan.

Penasihat Sains Kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Salleh Said berkata usaha memerangi penyalahgunaan kuasa amat penting dipraktikkan kepada diri sendiri terlebih dahulu sebelum ianya diperangi kepada orang lain.

“ Jika seseorang pemimpin dan kakitangan kerajaan menjalankan ntugas dengan penuh amanah , InsyaAllah mereka dilimpahi dengan keberkatan hidup kerana Tuhan tahu usaha jujur yang dilaksanakan,” katanya semasa merasmikan penutupan Kepimpinan Berintegriti SuruhanJaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) bertempat di Dewan Tun Said dekat sini, kelmarin.

Program tersebut dianjurkan oleh Unit Pemimpin Kemajuan Rakyat DUN Usukan di mana ianya disertai oleh 150 orang peserta yang terdiri daripada Ketua-Ketua Daerah,Ketua-Ketua Kampung, dan Pengerusi JKKK.

Salleh berharap agar para peserta dapat membantu SPRM memerangi penyelewengan dan rasuah hingga ke peringkat akar umbi.

“Jangan sampai melakukan amalan yang tidak baik itu sebagai satu tabiat. Jika telah menjadi tabiat ianya menjadi kebiasaan dan sukar dibendung walaupun tahu ianya tidak baik,” katanya.

Beliau berharap agar usaha murni untuk membantu SPRM ini dijadikan satu amalan murni bagi membenteras rasuah di Negara ini dan moga setiap individu dapat ditanamkan dengan rasa anti rasuah.

“Jika kita bekerja dengan penuh tanggungjawab dan sentiasa membantu SPRM memberi maklumat dengan penuh komitmen, saya yakin Malaysia akan bebas daripada rasuah," katanya.

Hadir sama dalam majlis itu ialah Penolong Pengarah SPRM Sabah, Mohd Fuad Bee Hj Basrah Bee dan Penolong Pegawai Daerah Kota Belud, Asrin Sadi.