Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, August 30, 2009

Esok seluruh rakyat Malaysia menyambut hari merdeka bagi mengenang kembali peristiwa 31 Ogos 1957. Cuma mungkin sambutannya agak sederhana kerana faktor bulan Ramadhan dan penularan selesma babi. Namun bagi anak-anak yang lahir dalam tahun 1950-an,60-an,70-an masih merasakan suasana merdeka ini dengan penuh kejiwaan. Misalnya anak-anak yang lahir selepas merdeka,walaupun tak sempat melihat suasana ketika itu tetapi mereka faham. Ibu bapa mereka selalu menceritakan,apatah lagi matapelajaran sejarah masih penting di peringkat sekolah rendah ketika itu.

Saya berada di darjah 4 pada tahun 1980. Pada masa itu saya belajar sejarah sepenuhnya.Usia 10 tahun saya dah tahu sejarah Melaka,saya dah tahu perjuangan Mat Salleh di Sabah, saya dah tahu Sabah merdeka melalui Malaysia pada 1963. Sebelumnya lagi,Saya dah tahu Tun Mustapha,saya dah tahu Tan Sri Said Keruak berdasarkan penceritaan ibubapa dan guru-guru ketika itu. Guru-guru tidak mementingkan akademik semata-mata,tetapi mereka berjaya menerapkan kecintaan kepada tanahair. Mereka selalu menceritakan kesusahan orang dulu-dulu.

Dalam tahun 1977 sehingga 1982 kami dibawa berbaris di padang Pekan Kota Belud. Kami dibawa menengok wayang free iaitu tayangan daripada Jabatan Penerangan. Masa itu hanya orang-orang tertentu sahaja yang ada tv.

Tahun 2009,saya amat merasakan perbezaannya. Ibubapa macam saya tidak pernah menceritakan keadaan yang lalu. Mungkin juga saya selalu sibuk dengan tugas-tugas duniawi dan perkara-perkara lain yang menyebabkan saya terlupa. Anak-anak mempunyai banyak maklumat yang disebarkan melalui media(iklan dan sebagainya). Misalnya,anak saya,dia yang menceritakan kepada saya apa yang dia lihat di TV.

"Hari ni pak,dhiyyah dapat 2 ringgit. Dhiyyah dapat nombor 2,pertandingan mewarna bendera.

Terfikir olehku,memang budak-budak sekarang mahir melukis dan mewarna bendera. Tapi apakah mereka faham akan kesusahan bapa,nenek moyang mereka dulu-dulu.

Ada satu lagi cerita yang saya suka kongsikan di sini (berkaitan kepintaran anak-anak zaman ini).Suatu petang saya dihubungi oleh anak saudara saya dari K.K yang baru balik kampung iaitu di Kampung Taun Gusi. (saya sebenarnya tinggal di Taman Nikmat).

Budak itu memberitahu saya,neneknya pesan minta agar saya balik kampung untuk berbuka puasa di sana.Kedua, dia minta saya beli lauk-pauk untuk dimakan semasa berbuka kelak.Ketiga dia memberitahu saya, penyesalan mereka balik ke kampung kerana tiada air. Saya memberitahu dia, laungkanlah merdeka sebanyak 3 kali. Nescaya dalam beberapa minit kamu akan perolehi air.

"Pakcik tipu,pakcik bohong",katanya.

"OK lah nanti pak cik datang bawa air Bio Aura 5 gelen.beli satay 100 cucuk".

Lantas budak itu pun senang hati. Tapi dalam tersenyum dan gelihati, saya terfikir dan tertanya pada diri sendiri. Apakah kita pernah berani memberitahu pemimpin kita dengan perkataan yang diucapkan oleh budak hingusan itu. Budak sekarang lain. Itu masih budak,kalau remaja,tak tahu macamana jiwa mereka.

DEMI WAKTU YANG GEMENTAR
(BUAT DATU ABDULLAH DATU GAIRULLAH)

Kitalah yang berdepan di alam gementar
apabila burung kesayangan telah terlepas
dari sarangnya
lupa diri,lupa keluarga,lupa harga diri
lalu,kitalah menjadi penanti pedih di
pintu senja

Kitalah yang berdepan di alam gementar
apabila loceng amaran menjadi puaka
hantu-hantu telah masuk ke urat saraf
pancaindera telah menjadi tengkorak
ajaib
patung-patung kesayangan
telah dikunci di rumah puaka

Kitalah yang berdepan di alam gementar
apabila setiap kata telah dikunci
apabila setiap mata telah dibutakan
apabila mulut telah menjadi kudis
apabila wajah telah menjadi idaman
SARIGALA

Kitalah yang berdepan di alam gementar
apabila bunga bangsa telah layu
di mata peradaban

Kitalah yang berdepan di alam gementar;
apabila muzik asyik telah bertukar
menjadi seram.

KARYA : NORAWI