Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, March 24, 2010
‘AKTA BATIN’ BERJAYA DIPENTASKAN

“Akta Batin’ yang merupakan karya asal Norawi Hj.Kata melalui puisi yang tersiar dalam majalah Dewan Sastera terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur, Januari lalu telah berjaya dipentaskan.

Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Musbah Jamli merupakan tetamu kehormat malam pementasan tersebut. Sertamai 120 orang hadir menyaksikan teater tersebut bersama Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Cawangan Sabah,Zabidi Abas, Penolong Pegawai Pelajaran Daerah Kota Belud,Suhaindo Rambayau,Wakil Pegawai Daerah,Asrin Sadi dan tetamu khas yang lain.

Menurut Musbah golongan penulis,penggiat dan karyawan mampu menyegarkan minda masyarakat untuk berfikir lebih jauh ke hadapan dalam memartabatkan nilai-nilai kemanusiaan sejagat.

“Sebagai pemimpin, saya amat menyokong usaha karyawan demi menyampaikan mesej yang berguna kepada masyarakat dan saya berharap usaha menganjurkan program seumpama itu dapat diteruskan”, katanya.

Sebelum pementasan acara dimulai dengan pembacaan puisi oleh Dulamid Rudin,Johan deklamasi puisi Kebangsaan,aktivis teater suatu ketika dahul,Salamat Omar dan Nandra Hitong.

Akta Batin’ telah ditulis sakripnya oleh A.Karim Kadir di mana beliau sendiri bertindak sebagai pengarah dan pelakon. Turut dibantu oleh Stella Jame dan Datu Ruslan Sulai.

Teater ini mengisahkan pergolakan jiwa manusia. Pertemuan lelaki sepi ii yang dilakonkan oleh A.Karim Kadir dan perempuan yang kesepian itu lakonan Stella James telah memukau penonton dengan penghayatan dan kekuatan lakon yang membuatkan penonton ingin tahu jalan cerita selanjutnya.

Penampilan luar biasa Datu Ruslan Sulai sekali sekala menghairankan penonton kerana beliau telah menghidupkan ratapan seorang lelaki sepi 1 yang terhukum oleh kerajaannya sendiri iaitu di alam batin.

Sementara itu penerbit ’Akta Batin’ yang juga pengendali laman blog Suara Hati, Norawi Hj Kata berpuas hati dengan persembahan para pelakon yang berjaya membawa watak masing-masing. Selain itu, A.Karim telah berjaya mengarah mengikut cita rasa dan kehendak seperti mesej yang dilontarkan dalam puisi ’Akta Batinku’.

Penulis telah mendapat maklum balas semua pelakon dengan keistimewaan dan kekuatan masing-masing telah berjaya membawa mesej. Peminat teater Musludi@Rudy Lamsah berkata beliau sangat minat menonton teater ini kerana kekuatan skrip dan lakonannya.
Menurut beliau, ’Akta Batin’ adalah akta yang digubal oleh diri sendiri di mana sendiri yang menghukum lalu diri juga yang terhukum”, jelas mereka.

Bagi mendapat cerita lanjut menganai teater ini bolehlah melayari blog Suara hati di http://norawizah.blogspot.com/DALAM GAMBAR :
1. Aksi bersahaja...Karim dan Stella berjaya menarik tumpuan penonton
2. Dalam penjara jiwa...Datu Ruslan cuba sedaya upaya
3. Datuk Musbah merakamkan kenangan bersama pelakon dan tetamu khas
4. Norawi(kanan) menyampaikan cenderamata kepada Datuk Musbah
5. Tetamu kehormat bersama penonton yang hadir semasa pementasan ’Akta Batin’
Datuk Musbah Jamli Tetamu Kehormat Teater ’Akta Batin’ Malam Ini
( PETIKAN AKHBAR NEW SABAH TIMES PADA 6 MAC 2010 )


Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Musbah Jamli merupakan tetamu kehormat semasa pementasan teater berjudul ’Akta Batin’ yang bermula pada jam 8.00 malam ini bertempat di Dewan Serbaguna Rasa Sayang, Kota Belud.

Jurucakap penerbitnya, Zainorain Makbul berkata acar dimulakan dengan pembacaan puisi oleh aktivis teater Sabah, Nandra Hitong dan Salamat Omar dan tidak ketinggalan Juara deklamasi puisi kebangsaan Dulamid Rudin.

”Ketiga-tiga pelakon ’Akta Batin’ iaitu A.Karim Kadir, Stella James dan Datu Roslan Sulai akan bertungkus lumus untuk menyampaikan mesej kepada penonton dan kami berharap kepada orang ramai untuk menyaksikan cerita ini.

’Akta Batin’ merupakan karya puisi Norawi Hj kata yang diskripkan oleh A.Karim Kadir. Menurut Norawi, beliau bangga kerana Karim dapat mengangkat pusinya dalam bentuk persembahan yang jarang dilakukan oleh penulis dan aktivis teater yang lain.

”Akta Batin adalah pergolakan jiwa penyair dan mungkin ianya bisa berlaku kepada orang lain dan saya bersyukur kerana Karim dapat menghuraikannya dalam bentuk absurd”,katanya.

Manakala A.Karim Kadir berminat menulis skrip berdasarkan puisi tersebut kerana tertarik dengan perlambangan-perlambangan di dalam diri manusia yang merupakan kerajaan di dalam diri.

”Bukan senang mentadbir diri sendiri apatah lagi yang hendak diarah itu menuntut kekentalan jiwa dan melinbatkan dunia batin”,katanya.

”Akta Batin menceritakan pergolakan jiwa manusia yang sering dan akan dilanda sepi. Pertemuan lelaki sepi dan perempuan sepi banyak mengimbas kenangan silam dan kegemilangan masing-masing yang sukar untuk dituntut kembali. Apakah rahsia mereka berdua? Saksikanlah ”Akta Batin Malam ini’

Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi Datuk Abdullah Datuk Gairullah melalui talian 019-5320007 dan Zainorain Makbul di 014-8603549.