Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, March 24, 2010
Datuk Musbah Jamli Tetamu Kehormat Teater ’Akta Batin’ Malam Ini
( PETIKAN AKHBAR NEW SABAH TIMES PADA 6 MAC 2010 )


Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Datuk Musbah Jamli merupakan tetamu kehormat semasa pementasan teater berjudul ’Akta Batin’ yang bermula pada jam 8.00 malam ini bertempat di Dewan Serbaguna Rasa Sayang, Kota Belud.

Jurucakap penerbitnya, Zainorain Makbul berkata acar dimulakan dengan pembacaan puisi oleh aktivis teater Sabah, Nandra Hitong dan Salamat Omar dan tidak ketinggalan Juara deklamasi puisi kebangsaan Dulamid Rudin.

”Ketiga-tiga pelakon ’Akta Batin’ iaitu A.Karim Kadir, Stella James dan Datu Roslan Sulai akan bertungkus lumus untuk menyampaikan mesej kepada penonton dan kami berharap kepada orang ramai untuk menyaksikan cerita ini.

’Akta Batin’ merupakan karya puisi Norawi Hj kata yang diskripkan oleh A.Karim Kadir. Menurut Norawi, beliau bangga kerana Karim dapat mengangkat pusinya dalam bentuk persembahan yang jarang dilakukan oleh penulis dan aktivis teater yang lain.

”Akta Batin adalah pergolakan jiwa penyair dan mungkin ianya bisa berlaku kepada orang lain dan saya bersyukur kerana Karim dapat menghuraikannya dalam bentuk absurd”,katanya.

Manakala A.Karim Kadir berminat menulis skrip berdasarkan puisi tersebut kerana tertarik dengan perlambangan-perlambangan di dalam diri manusia yang merupakan kerajaan di dalam diri.

”Bukan senang mentadbir diri sendiri apatah lagi yang hendak diarah itu menuntut kekentalan jiwa dan melinbatkan dunia batin”,katanya.

”Akta Batin menceritakan pergolakan jiwa manusia yang sering dan akan dilanda sepi. Pertemuan lelaki sepi dan perempuan sepi banyak mengimbas kenangan silam dan kegemilangan masing-masing yang sukar untuk dituntut kembali. Apakah rahsia mereka berdua? Saksikanlah ”Akta Batin Malam ini’

Sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi Datuk Abdullah Datuk Gairullah melalui talian 019-5320007 dan Zainorain Makbul di 014-8603549.

0 Comments:

Post a Comment