Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, November 15, 2009

Agak lama juga saya menyepi. Baru-baru ini dengan izin isteri (Adizah Jamli) saya mesti menulis sesuatu yang melanda diri saya selama beberapa minggu ini. Bukan kehendak saya untuk membuka pekung,tetapi saya tidak mahu dituduh sebagai lelaki hipokrit.

Enam bulan yang lalu, saya telah mengenali seorang gadis jelitawan yang sepi. Perwatakannya yang pendiam dan bersahaja menyebabkan saya suka berkawan dengannya. Dalam ruangan ini,saya tak lah mengulas lanjut detik pertemuan awal kami,tapi cukuplah saya nyatakan pertemuan itu tanpa dirancang dan saya anggap sebuah pertemuan yang telah dianugerahkan oleh yang Maha Esa.

"Apakah cita-cita abang awi kepada diri ku ini?"tiba-tiba dia mengeluarkan persoalan yang membuatkan aku seperti tertelan batu kecil ketika asyik kami makan sepinggan di sebuah restoran di KK.

"Saya bercita-cita ingin menjadi sahabat sejati mu dan kau sahabat sejatiku selama-lamanya",begitu kataku secara bersahaja. Secara tiba-tiba kulihat cuaca di wajahnya berubah menjadi pilu. Perlahan-lahan sebak menyelebungi dirinya.

"Saya faham,saya ini orang susah, saya memang biasa sendiri,biasa dikecewakan",tiba-tiba air jernih membasahi pipinya yang halus. Ku biarkan dia mencurahkan kesedihannya.

"Apalah ertinya sebuah persahabatan jika tiada penghujungnya?" dengan penuh sayu satu soalan maut dia serahkan kepadaku. Ku anggap lebih baik aku ditikam dengan keris daripada menerima tusukan persoalan seperti itu.

Suasana restoran yang sibuk tidak ku terasa. Aku seperti dalam mimpi menonton wayang yang sebenarnya realiti di depan mataku. Reliti kepada sebuah angan-angan yang akhirnya sebuah pengharapan. Harapan yang tinggi seorang perempun kepada seorang lelaki yang diharapkan dapat memberi kasih sayang sesempurnanya.

Itu sebahagian kisahku enam purnama berlalu. Sebuah nama yang masih abadi dalam ingatan tapi kini tiba-tiba ia muncul sebagai bloggers yang kritis ideanya. Jika dulu dia seorang gadis yang pendiam dan pemalu, kini dia menjadi perhatian kerana penampilannya yang tidak diduga sama sekali. Mungkinkah pelepas kecewa selepas gagal bercinta atau letusan gunung berapi jiwa selama ini dikongkong oleh akta batin. Semalam ternyata jauh bezanya berbanding enam purnama yang hilang.
-BERSAMBUNG