Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, March 28, 2010

KOTA BELUD : Semua Pejabat Pelajaran Daerah di Sabah merupakan pusat kecemerlangan pendidikan baik dalam pengurusan pentadbiran mahupun peningkatan akademik, kata Pengarah Pelajaran Sabah,Dr.Muhiddin Yusin semasa program Jerayawara Jabatan Pelajaran Sabah Peringkat Daerah Kota Belud dan Ranau di Dewan SMK Pekan II, Kota Belud dekat sini.

Menurut Muhiddin, PPD merupakan benteng terhadap penyelesaian masalah di peringkat akar umbi sebelum ianya dikemukakan ke peringkat Jabatan dan beliau mengharapkan semua pengetua dan guru besar memberi kerjasama sepenuhnya kepada PPD untuk pembangunan pendidikan di Sabah.

“Elakkan persengketaan di antara kita,sebaliknya bersatulah kita warga pendidik untuk mencemerlangkan pendidikan di Sabah melalui permuafakatan di peringkat sekolah dan PPD agar kita cemerlang dalam kurikulum,kokurikulum,pentadbiran,pembangunan dan pengurusan kewangan”,katanya.

Beliau juga mengharapkan agar warga pendidik tidak salah menyalahi dalam menjalankan tugas dan budaya tersebut perlu dikikis serta merta.

“Perlu diingat janganlah kita salah menyalahi di antara kita, jika kita ikhlas untuk cemerlang,sebaliknya kita perlu bersatu melaksanakan tugas walaupun bidang tugas orang lain yang perlu kita laksanakan dalam sekelip mata”,katanya.

Muhiddin merayu kepada pihak pentadbiran sekolah agar memberi makluman kepada beliau terlebih dahulu sebelum sesebuah sekolah membuat pembaharuan dan peraturan,agar beliau senang menjawab sebarang permasalahan kerana prinsip beliau ialah mempertahankan warga pendidik dari sebarang tohmahan yang tidak berasas.

“Jangan risau,saya akan bersama anak-anak buah dan berganding bahu untuk mempertahankan anda terhadap sebarang perubahan ke arah kebaikan. Sebarang komplen yang tidak berasas saya ketepikan,yang penting anda benar menjalankan tugas dengan dedikasi”, katanya.

Beliau mengharapkan agar pemimpin sekolah agar dapat menyahut tujuh cabaran Jabatan Pelajaran Sabah,sesuai dengan tema program tersebut iaitu “Bersama Memacu Pendidikan di Sabah”.

Dalam program tersebut turut diadakan taklimat daripada Ketua-Ketua Sektor di Jabatan Pelajaran Sabah. Turut hadir ialah Pegawai Pelajaran Daerah Kota Belud,Abdul Bahkrin Mohd Yusof dan Pegawai Pelajaran daerah Ranau,Rusining Rusidi.

GAMBAR

1. Muhiddin(kanan) menerima cenderakenangan daripada Bahkrin
2. Muhiddin bermesra dengan guru besar daerah Kota Belud dan Ranau selepas majlis itu.
3. Muhiddin diiringi oleh Bahkrin (dua dari kiri),Ketua penolong Pengarah,Hj Said Andong(kiri sekali), Rusining (kanan) bersama JK sambutan majlis itu.
4. Di antara Pengetua sekolah dan warga Jabatan Pelajaran Sabah yang hadir.