Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, September 7, 2009

Saya mendapat berita sedih yang menyatakan 2 orang lelaki telah terkorban akibat dalam perlumbaan motorsikal di Kota Belud, Sabah semalam. Yang paling mengerikan mayat kedua-dua lelaki tersebut telah berkecai sehinggakan keluarga mangsa terpaksa mencari tangan dan anggota tubuh yang terputus. Saya difahamkan salah seorang daripada mereka dah berkeluarga dan mempunyai anak(tak pasti berapa orang). Menurut sumber itu lagi mangsa yang terlibat memang disyaki sebagai Mat Rempit dan kegiatan mereka itu bukan sekali dua dilakukan di jalan lintas KB-Kudat.

Tak sangka bahawa selama ini kegiatan Mat Rempit telah menjalar di Kota Belud. Mereka sanggup mempertaruhkan wang ringgit dan motorsikal semata-mata untuk mencari kepuasan. Kebanyakan mereka masih dalam lingkungan usia di bawah 30 tahun,maknanya kategori pemuda/belia. Bila difikir-fikir apakah yang mereka cari melalui kegiatan yang terang-terang merugikan seumpama itu. Dikatakan mereka dah ada mekanik khas yang boleh mengubahsuai kelajuan enjin dan menyelaras deruan enjin yang dikehendaki.

Mereka lebih gemar memulakan perlumbaan haram selepas tengahmalam(sekitar jam 12.oo tengahmalam atau jam 2.00 pagi). Tetapi mereka tidak sedar bahawa penghalang nombor satu jalanraya di Kota Belud ialah lembu dan kerbau. Kebanyakan kenderaan menjadi mangsa kerbau yang berkeliaran di kawasan jalan utama. Kerbau tidak akan menunjukkan isyarat jika nak melintas jalan,apatah lagi dalam keadaan gelap gelita dan kebetulan wajah kerbau yang hitam amat menyukarkan pemandu untuk membuat tekaan. Dah berulang kali kejadian seumpama itu,tetapi tiada apa-apa tindakan daripada pihak berkenaan. Yang berkuasa hanya lembu dan kerbau di jalan-jalan utama yang menghubungkan Kota Belud dan Kudat atau Kota Belud dan Kota Kinabalu.

Berbalik kepada kegiatan merempit, seolah-oleh belia kita dah ketandusan idea yang boleh disumbangkan kepada negara. Mereka mungkin minat dalam perlumbaan,tetapi saluran tak betul. Ataupun tiada sebarang kegiatan bermanfaat yang disediakan buat mereka,atau mereka tidak terfikir ruang kerja yang perlu mereka ceburi,atau tiada pihak yang memberi perhatian kepada mereka,atau tidak dipedulikan lagi, atau mereka tak perlu dibimbing dan dipimpin lagi atau mendekati mereka mendatangkan kerugian dan buang masa,atau tiada sumber pendapatan lain yang dapat mereka buat melainkan bertaruh wang,bertaruh nyawa,atau itulah sahaja yang mereka tahu,atau masyarakat dah memandang rendah kepada mereka,atau keluarga,ibu bapa dan jiran tetangga dah menyampah dengan mereka,atau tiada pihak yang membantu,atau biarkan sahaja,atau..........atau..........,atau.........?