Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, September 3, 2009

GAMBAR : AKTIVIS TEATER,NANDRA HITONG(KANAN) DAN HJ MANCHU KULA TURUT HADIR SEMASA UPACARA PENGKEBUMIAN ALLAHYARHAM AMIL JAYA


Berita Sabah
September 03, 2009 15:09 PM

Sasterawan Sabah Amil Jaya Meninggal Dunia

KOTA BELUD, 3 Sept (Bernama) -- Sasterawan Negeri Sabah Datuk Ismail Abbas atau lebih dikenali sebagai Amil Jaya meninggal dunia di kediamannya di Tamparuli pada Rabu akibat serangan jantung.

Jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam di Kampung Pirasan dekat sini pada Khamis.Allahyarham Ismail, 69, meninggalkan seorang balu Datin Mariam Abu Bakar dan enam orang anak.

"Sebelum menghembuskan nafas terakhir, ayah mengadu sesak nafas pada kira-kira 3.50 petang dan meninggal dunia pada 4.20 petang," kata anak sulung beliau, Abdul Samad.

Ismail merupakan Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka cawangan Sabah dari tahun 1990 sehinggal beliau bersara pada 1994.Allahyarham adalah lulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera dari Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 1982.Dalam bidang kesusasteraan, beliau aktif menulis puisi, cerpen, novel dan esei kritikan.

Novel beliau yang terkenal ialah Cerah (DBP,1976), Ngayau (DBP 1979) dan Bogaton (DBP,1987).Allahyarham merupakan penerima Anugerah Sasterawan Negeri Sabah pada tahun 1990 dan penerima SEA Write Award pada tahun 1992 dari kerajaan Thailand.

Ismail pernah menjadi Yang Dipertua Badan Bahasa Sabah (BAHASA) dan anggota jawatankuasa Gabungan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA).-- BERNAMA

5 Comments:

 1. NONG said...
  TAKZIAH untuk keluarga Datuk.
  Semoga dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan mereka yang soleh.
  YANG GAMBI said...
  Salam, Al Fatihah buat alayarham...
  Anonymous said...
  pemergian arwah sukar dicari ganti.antologi puisi Berhati Nabi Berwajah Ibu menitipkan 1001 kenangan semasa arwah menerajui DBPCS.Semoga roh alahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama 0rg2 yang diredahi serta dikasihi Allah SWT.Amin!
  rsyadhussin said...
  sebuah kehilangan yang sukar dicari ganti.Antologi sajak Berhati Nabi Berwajah Ibu menitipkan 1001 nostalgia ketika alahyarham menerajui dbpcs semasa hayatnya.Moga roh alahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama roh2 yang dikasih serta diredhai Allah SWT.Amin!
  rsyadhussin said...
  sebuah kehilangan yang sukar dicari ganti.banyak kenangan kita bersama alahyarham semasa beliau menerajui dbpcs dan ketika kita masih aktif bersama kumpulan Anak Seni.Moga roh alahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama roh2 yang dikasihi serta diredhai Allah SWT.Amin!

Post a Comment