Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, September 10, 2009


GAMBAR : SAYA DAN D.D

GAMBAR : SAYA DAN GURU MUZIK


Hari ini merupakan hari terakhir murid-murid Tahun 6 di seluruh negara mengakhiri Ujian Pencapaian Sekolah Rendah. Selepas berakhirnya ujan tersebut bermacam-macam perasaan yang melanda diri para peserta. Ada yang gembira kerana telah menghabiskan beban yang membayangi diri selama ini,tak kurang pula ada yang berdebar-debar rasa tak puas hati terhadap penilaian sendiri,rasa ketidakupayaan semasa menjawab dan ada pula yang tak sabar-sabar menunggu keputusan peperiksaan.

Bagi ibu bapa ada yang turut merasakan debaran itu,jika anak lulus dengan cemerlang rasa senang hati tak dapat dibayangkan. Sehinggakan ada ibu bapa yang sanggup membuat majlis kenduri kesyukuran jika anak mereka mendapat keputusan yang memuaskan.

Bercerita pasal UPSR dan peperiksaan besar yang bakal dihadapi oleh murid-murid,saya sempat berkongsi idea dengan saudara D.d yang merupakan salah seorang pegawaqi polis di Kota Belud. Semaasa kunjungan saya ke pejabat beliau,saya nyatakan pihak sekolah sibuk menyusun pelbagai program untuk kecemerlangan murid. Ada yang telah melaksanakan seminar kecemerlangan,klinik UPSR,Skor 5A,Program Teknik Menjawab UPSR dan yang terakhir sekali sembahyang hajat.

Sedang asyik saya bercerita,tiba-tiba D.d mencela. ”Ada guru-guru memaafkan murid-murid mereka?”.Saya tercengang seketika.

”Buat apa? tanyaku selamba.

”Ai penting tu. Mungkin ada di kalangan guru yang tak berpuas hati dengan anak muridnya,atau ada guru tak senaang hati dengan sikap murid yang pernah melakukan kesalahan.kadang-kadang ada guru pernah marah-marahkan murid sehingga lupa memaafkan murid itu. Ai tula(istilah tempatan lebih kurang maksud hilang keberkatan) budak tu”, katanya.

Aku berfikir seketika. Memang benar kata-kata D.d tu. Walaupun simple tapi tak boleh dipandang ringan. Inilah perkongsian idea yang sangat menarik bagi saya yang selalunya orang terlepas untuk melaksanakannya.

Bila difikir-fikir,pernahkah seseorang guru mengkaji persoalan-persoalan seumpama ini:

1. Pernahkah saya sebagai seorang guru mengajar murid untuk memohon maaf?
2. Pernahkah saya sebagai seorang guru mengajar murid berterima kasih?
3. Pernahkah saya sebagai seorang guru memaafkan kesalahan murid?
4. Pernahkah saya sebagai seorang guru memberitahu murid-murid secara terbuka,saya halalkan segala ilmu yang saya curahkan itu
5. Pernahkah saya sebagai seorang guru membimbing murid di samping itu merestui perjuangan pembelajaran mereka sehinggalah saya mendoakan mereka.
6. Pernahkah saya sebagai seorang guru mengingatkan murid agar memohon maaf kepada ibu bapa masing-masing sambil berkata doakan saya bu,doakan saya ayah/bapa moga berjaya di dunia dan akhirat.
7. Pernahkah saya sebagai seorang guru berterimakasih kepada murid di samping mengajar anak didik untuk berterima kasih kepada orang yang berjasa dan menghargai guru, ibu bapa atau orang yang selalu menasihati dan menghargai diri sendiri.

Mungkin beberapa persoalan tersebut hanya sedikit sebagai garis panduan kepada golongan pendidik. Tetapi percayalah bahawa guru dan ibu bapa perlu merestui anak-anak, memaafkan mereka di samping mendoakan mereka. Ingatlah tiada tandingnya orang-orang yang mendapat keberkatan hasil restu dan doa daripada ibu bapa dan guru-guru.

Bukan setakat untuk berjaya dalam peperiksaan semata-mata tetapi restu guru dan ibu bapa amat penting untuk keberkatan hidup dan kejayaan dalam melaksanakan sesuatu kerjaya. Mungkin ada di antara anak-anak tidak berjaya dalam bidang akademik tetapi mereka berjaya dalam bidang kemahiran umpamanya sukan bolasepak,muzik,pertanian dan sebagainya. Bagi saya semuanya itu,guru dan ibu bapa pun berperanan meretui dan mendoakan.

Moga tulisan ini dapat dijadikan sedikit perkongsian ilmu dan maklumat. Buat saudara D.d terimakasih di atas pandangan. Moga lebih ramai lagi masyarakat yang tampil berkongsi idea untuk kecemerlangan dunia pendidikan.

O ya, baru saya teringat,baru-baru ini SK.Pekan Kota Belud dan SK.ST. Edmund ada melaksanakan Majlis Restu UPSR. Moga pendekatan tersebut dapat diikuti oleh sekolah lain walaupun bukan dalam bentuk program rasmi seumpama itu. TAHNIAH.

Akhir sekali,maafkan lah anak-anak. Restuilah mereka dan doakan mereka

4 Comments:

 1. Pena Alam said...
  syabas saudara norawi. tulisan yg sangat memberikan ilham :-)
  Tudung Duang said...
  Siapa lagi yang mahu merestui perjuangan anak-anak kita dalam pelajaran mereka?

  Siapa lagi kalau bukan kita? Ibu bapa, guru, pemimpin, dan masyarakat..

  Kitalah yang bertanggungjawab menebarkan semangat juang murid-murid kita..

  Tahniah kepada guru-guru SK pekan Kota belud dan SK St.Edmund kerana menganjurkan program-program Restu Ilmu untuk pelajar-pelajar..
  KUNYiiL said...
  salam i'd fitri cikguuu...
  musli oli said...
  lawa dela pan datu dullah a...tahniah

Post a Comment