Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, June 26, 2011


Hari ini saya kembali dengan semangat baru waalaupun tahun 2011 dah hampir 7 bulan berlalu, namun bagi saya azam baru tidak semestinya dilaksanakan pada tahun baru sahaja. Ia boleh bermula dalam bulan apa sahaja untuk kita melaksanakan penghijraan diri. Namun kita diingatkan dengan sejarah Nabi Muhammad s.a.w dan dalam masa yang sama yang amat penting penghijraan dalam diri itu sendiri. Tanpa disedari kita terlalu lama tidur dan sering kali pula alpa pada diri kita sedangkan diri harus disayangi dahulu sebelum menyayangi orang lain. Saya teringat kata-kata emak saya, "kasihanilah dirimu terlebih dahulu sebelum mengasihani orang lain". Dalam erti kata lain kita hendaklah memperbetulkan diri kita dahulu sebelum memperbetulkan orang lain kerana kekuatan diri itu amat penting.

Cuba bayangkan jika diri kita sakit tenat atau hilang akal sudah tentulaah kita kehilangan pekerjaan tetap dan hilang punca rezeki. Macamana kita curahkan khidmat kita kepada keluarga dan orang lain. Saya pernah mengingatkan seorang ibu tunggal agar jangan terlalu bersedih dengan takdir yang dialaminya kerana ianya akan menjejaskan kesihatan diri. Bayangkan jika kesihatan terjejas banyak perkara yang perlu diselesaikan akan terjejas umpamanya bekerja untuk menyara kehidupan keluarga apatah lagi jika pendapatan itu digaris kemiskinan.

Dalam filem Ibu Mertuaku yang dilakonkan oleh P.Ramlee jelas menunjukkan akibat kesedihan yang teramat sangat telah mengakibatkan watak Osman itu telah menjadi buta sedangkan isterinya yang dikatakan telah meninggal dunia tidak benar sebaliknya bahagia di samping suami barunya. Ini jelas memberi mesej untuk apa kita bersedih sedangkan orang lain bergembira dan tiddak ingin tahu akan kesedihan diri yang dialami. Dunia sekarang seolah-olah menuntut manusia agar mementingkan diri sendiri,namun kita harus ingat amal kebajikan itu juga sebagai ibadah yang boleh memberi ketenangan terhadap seseorang. Sudah tentu Tuhan akan memberi ganjaran kesihatan,pemikiran dan idea yang baik kepada hambanya yang ikhlas bekerja mencari rezeki di samping membuat kebajikan di atas mukabumi ini.

Atas kesedaran itulah saya mulai bangkit dan menyedarkan diri saya sendiri untuk kembali dalam dunia penulisan kreatif di samping minat yang mendorong saya ke arah pemikiran yang positif. InsyaAllah atas dorongan diri sendiri dan rakan-rakan ,saya aktif semula menulis dalam ruangan blog ini. Marilah kita bangun dari tidur yang lena kita bangkit untuk berubah kerana usia terlalu cepat beredar. Jika usia kita telah mencecah 40-an rasa-rasanya berapa tahun lagi kita boleh hidup sedangkan dalam lingkungan usia tersebut banyak penyakit yang dihidapi. Dalam usia 40-an,sebenarnya kita telah tidur sekian lama sebelum mata terpejam dan tak bangun-bangun buat selama-lamanya. InsyaAllah bertemu lagi di lain perbincangan dalam masa yang terdekat ini.2 Comments:

  1. abd naddin said...
    terus menulis. perjalanan kembali ke dalam diri, sebenarnya tidak begitu sukar.banyak waktu boleh digunakan untuk berkarya.jika selama ini teralu banyak gangguan dari pihak lain sehingga kehilangan waktu untuk berkarya dan menulis, sekarang kembalilah menulis dan berkarya
    Norawi said...
    tkasih atas galakan.menulis itu sebagai ubat jiwa.

Post a Comment