Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, August 13, 2009

Awal pagi kelmarin,sebaik tiba di pejabat saya agak terkejut juga apabila rakan-rakan memakai penutup mulut. Kelainan itu menyebabkan saya berfikir sejenak. Selepas itu, tanpa ragu-ragu saya tak mahu bertanya kerana yakin mereka sedang mengamalkan langkah keselamatan atau berjaga-jaga kerana wabak H1n1 yang melanda dunia sangat serius walaupun dalam keadaan terkawal seperti dinyatakan dalam media.


"Sekarang dah ada kes cikgu. Guru yang kena ni. sekarang dalam wad kecemasan", tiba-tiba salah seorang pembantu tadbir pejabat memberitahuku. Mungkin melihat telatahku yang tak ambil kesah di atas perlakuan mereka.

"Ada ubat pencegahankah?tanyaku.
"Jika belum kena tak ada cikgu. Kita diminta hati-hati. Biasanya kuman menjangikiti melalui udara dan sentuhan. Kena hati-hati jika berada di restoran kerana mungkin meja disentuh oleh orang terkena kuman itu. mesti suci tangan bersih-bersih. Penutup ini boleh halang kuman masuk ke badan. Doktor galak makan vitamin C sebab orang yang mudah terkena penyakit ini pesakit selesma, ampus dan darah tinggi. Biasanya kuman akan berada selama 7 hari dalam badan. Jika tak kuat antibodi, seseorang jatuh sakit dan jika dibiarkan bawa maut", katanya lagi.

Baru hari ini saya telah mendengar penerangan sedikit pencegahan tentang wabak itu. Mungkin banyak perkara lagi perlu aku ketahui. Syukurlah saya dah tahu serba sedikit. Tapi macamana di kampung-kampung. Seharusnya JKKK perlu buat peranan bantu kerajaan untuk menjelaskan perkara ini. Minta risalah di pejabat kesihatan yang berdekatan. Agensi dan jabatan kerajaan yang lain perlu bersedia lebih awal dengan menubuhkan jawatankuasa bertindak. Bukannya dah terhantuk baru terngadah.Petang ini, di sekitar pekan kota belud dah ramai orang memakai penutup hidung dan mulut. Saya pun baru terfikir nak tiru orang lain pakai itu, tetapi stok dah habis di farmasi. Esok datang farmasi lagi.

Hari ini Timbalan Perdana Menteri mengharapkan agar pengetua dan guru besar perlu merujuk kepada pegawai kesihatan terlebih dahulu sebelum menutup sekolah.Hanya murid-murid yang terlibat dijangkit sahaja yang dikeluarkan dan dikuarantin. Betul juga, jika sekolah asyik ditutup murid juga yang dapat rugi.

0 Comments:

Post a Comment