Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, January 20, 2010

BERSAMA KANCIL KESAYANGAN : SAYA MANFAATKAN KENDERAAN INI UNTUK MEMANTAU PROGRAM PENDIDIKAN PENCEGAHAN DADAH DI SEKOLAH-SEKOLAH DALAM DAERAH KOTA BELUD. INGIN RASANYA GUNA KENDERAAN BESAR DAN CANTIK,TAPI INILAH KEMAMPUAN SAYA. GAMBAR INI DIAMBIL SEMASA PERJALANAN BALIK DARI SMK TAMBULION.


Masa terlalu pantas berlalu. Tanpa disedari masa semalam tidak sama dengan hari ini. Maka akan rugilah orang yang mensia-siakan masa yang diperuntukkan kepadanya. Sebagai manusia biasa, kita perlu ada rasa bersyukur dalam diri kerana diberi kenikmatan yang melimpah-limpah. Kita diberi waktu untuk terus hidup,walaupun hakikatnya manusia tidak pernah puas dengan apa yang dinikmati.

Sebab itu bukan hanya kesusahan itu ujian daripada Allah, malahan kesenangan dan kekayaan merupakan ujian yang paling besar yang Allah s.t berikan kepada setiap umat manusia yang berada di muka bumi ini. Ada orang hanya berpendapatan 400 ringgit sebulan(dikatakan cukup-cukup makan sahaja), tapi bersyukurlah kerana itupun nikmat yang tiada tandingnya yang Allah berikan kepada kita.

Saya ingin memperingatkan saudara-saudaraku sekalian bahawa nikmat rasa syukur ini tiada taranya. Walaupun pendapatan kita rendah,kita miskin tapi yang penting kita jangan miskin hati. Marilah kita berusaha untuk memperkayakan hati kita dan tahu rasa bersyukur terhadap nikmat yang Allah berikan kepada kita. Kita dianugerahkan pancaindera, paras wajah yang sempurna dan dapat menyedut udara segar setiap hari maka bersyukkurlah kita. Dalam Islam pun kita diminta melipatgandakan usaha untuk mendapat pendapatan yang lebih, tapi jika rezeki kita setakat itu, janganlah rasa kecewa. Kita mesti berbalik kepada konsep rasa bersyukur, kerana jika kita tidak rasa bersyukur, kita akan kecewa dan tersungkur selama-lamanya.

Ada satu cerita yang saya nak kongsikan dalam ruangan ini, iaitu seorang hamba Allah yang telah berjaya menyimpan sejumlah 120 ribu ringgit dalam akaun ASB nya selain ada pendapatan bulanan 3 ribu ringgit daripada kerajaan. Pendapatan tersebut tidak termasuk elaun memberi ceramah-ceramah budaya sehinggakan rakan lain yang ada potensi tidak ada peluang langsung untuk masuk dalam program tersebut kerana dimonopolinya hampir di seluruh daerah. Baru-baru ini saya mendapat khabar yang menyedihkan, bahawa rakan itu hampir-hampir kehilangan fikiran kerana telah melabur sebantyak 90 ribu dalam skim perniagaan yang dijanjikan keuntungannya ratusan ribu sebulan. Bertambah malang lagi kerana 8 orang rakan lain turut tertipu kerana terpengaruh dengan kempennya. Secara tidak langsung dia perlu bertanggungjawab terhadap kerugian 20 ribu seorang bagi setiap rakan lain yang dibawanya. Kesan daripada itu,dia tidak dapat keluar rumah kerana sering ditagih,kononnya dia yang melesapkan wang tu semua. Bayangkan wang sendiri lesap 90 ribu ringgit,manakala 160 ribu yang lain turut lesap,apa tak binggungnya.

Oleh itu wahai saudara-saudaraku marilah kita menginsafi peristiwa ini. Alangkah baiknya wang sebanyak itu digunakan untuk beramal,memberi bantuan kepada yang kurang mampu. Berilah hanya 5 ribu ringgit sahaja kepada pusat zakat atau sedekahkan kepada fakir miskin atau anak yatim piatu atau setidak-tidaknya kita membawa anak bini pergi umrah. Wang yang disedekahkan itu tidak membawa kerugian apa-apa kepada seseorang individu,malahan memperoleh keberkatan. Marilah sama-sama kita berdoa agar kita berasa insaf dan membantu rakan-rakan yang kurang kemampuan. Jika anda seorang jutawan, jangan anggap wang itu anda yang punya keseluruhannya. Orang lain pun ada hak di situ. Berikanlah sedekah kepada orang-orang yang memerlukan,bukannya untuk tayang kesenangan, kemewahan dengan memakai kereta mewah, lawa-lawa kerana apapun kenikmatan dan kesenangan itu dipinjamkan oleh Allah kepada manusia. Apalah gunanya pakai kereta Ninja, Mercedez, sport dan sebagainya jika tidak dapat membawa orang miskin. Hidup ini biarlah sederhana dalam semua aspek.

Sempena tahun baru 2010 ini, marilah kita bersama-sama berusaha meninggalkan kelemahan dan kesilapan yang dilalui di tahun 2009. Semoga tahun ini kita dapat menghayati dan menginsafi segala kelemahan yang telah dilalui.

1 Comment:

 1. MR.EDUCATOR said...
  Rasanya Hamba Allah yang dibincangkan tadi teralpa untuk menunaikan Ibadah zakat....namun Allah masih mengasihi & menyayanginya dengan cara mengambil sedikit harta serta ketenangan tidur malamnya supaya segera ingat akan pencipta...

  *********************************
  From: http://selaras.web44.net/berterimakasih.php

  Pernyataan Iblis (pada hari penolakannya untuk bersujud kepada Adam), menegaskan pentingnya bersyukur kepada Allah:

  Kemudian saya akan memperdayakan mereka dengan mendatanginya dari muka, dari belakang, dari kanan dan dari kiri. Dan Engkau tidak akan menemui lagi kebanyakan mereka sebagai golongan orang-orang yang bersyukur. (Al-A'raf: 17)

  Ayat diatas menjelaskan bahwa Iblis mencurahkan hidupnya semata-mata untuk menyesatkan manusia. Tujuan utamanya untuk membuat manusia mengingkari nikmat Allah. Apabila tindakan Iblis ini direnungkan betul-betul, jelaslah bahwa manusia akan tersesat apabila mengingkari nikmat Allah.

  Bersyukur kepada Allah merupakan salah satu ujian dari Allah. Manusia dikaruniani banyak kenikmatan dan diberitahu cara memanfaatkannya. Sebagai balasannya, manusia diharapkan untuk taat kepada penciptanya. Namun manusia diberi kebebasan untuk memilih apakah hendak bersyukur atau tidak:

  Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dari setetes air mani yang bercampur. Kami hendak mengujinya dengan beban perintah dan larangan. Karena itu kami jadikan ia mendengar dan melihat. Sesungguhnya kami telah menunjukinya jalan yang lurus: Ada yang bersyukur, namun ada pula yang kafir. (Al-Insan: 2-3)

Post a Comment