Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, January 23, 2010
Salam kerinduan buat sahabat-sahabatku yang jauh mahu pun dekat. Saya yakin blog Suara Hati masih mempunyai peminat yang tersendiri,walaupun konsep penulisannya adalah ringan,biasa-biasa aje atau syok sendiri. Bagi saya,jika ada yang baik jadikan tauladan dan yang tak berapa elok jadikan sempadan. Saya hanya menulis berdasarkan suara hati yang telus dan menyampaikan berita semasa untuk dikongsikan berdasarkan pengalaman. Saya hanyalah penulis puisi yang tidak aktif di Sabah, walaupun pernah memenangi Hadiah Sastera Sabah sebanyak 3 kali berturut-turut iaitu pada tahun 1996/1997,1998/1999 dan 2000/2001. Setelah 8 tahun menyepi lahir sebuah puisi berjudul Akta Batinku yang telahpun disiarkan dalam majalah Dewan Sastera terbitan DBP Kuala Lumpur. Syukur alhamdulillah saya dapat honorium 200 ringgit. Puisi itu boleh dibaca dalam http://jeritanbatin-ku.blogspot.com

Baiklah, jika dua hari yang lalu saya dah kongsikan betapa kita harus rasa bersyukur dengan nikmat yang diperolehi di dunia yang sifatnya hanya sementara. Dalam ruangan ini saya nak kongsikan sedikit peranan kita termasuk golongan para jutawan untuk membasmi kemiskinan. Sebab itu Allah mewajibkan zakat dalam Islam demi membantu saudara-saudara yang miskin.

Zakat dari segi bahasa bermaksud suci,bersih,subur dan berkembang. Menurut istilah syarak pula zakat ialah nama bagi suatu kadar harta tertentu yang wajib diberikan kepada orang-orang tertentu mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh syarak.

Allah berfirman : "Dirikanlah solat dan tunaikanlah zakat". Surah an-nisa:77

Ini jelas membuktikan betapa zakat itu seiring dengan menunaikan ibadah solat/sembahyang. Ramai orang berfikir bahawa zakat ini dikeluarkan pada bulan Ramadhan sahaja. Itu dinamakan zakat fitrah yang wajib kepada semua umat Islam tidak kira kaya ataupun miskin. Saya cukup tertarik dengan usaha Pusat Zakat,MUIS yang berjaya menganjurkan kempen mengeluarkan zakat kepada kakitangan awam dan swasta melalui skim potongan gaji. Diharap PZ dapat melipatgandakan lagi usaha dengan memberi makluman kepada masyarakat Islam akan kepentingan zakat dan penerangan ke mana sepatutnya sumabangan zakat ini di salurkan. Kekeliruan masyarakat harus diperjelaskan.

Bagi saudara yang berkhidmat sebagai kakitangan kerajaan di Sabah, saya ingin mengesyorkan agar datanglah terus ke Pusat Zakat Negeri Sabah yang terletak di Tingkat 1, Wisma MUIS,Kota Kinabalu. Jika boleh bawa slip gaji untuk ditaksirkan oleh pegawai yang berkhidmat di PZ. Saya rasa tidak rugi kita mengeluarkan zakat pendapatan kerana Allah akan memberi lebih dari itu lagi.

Mungkin ada saudara yang berfikir alangkah sayangnya gaji aku dipotong sebanyak 30 atau 50 ringgit sebulan. Tapi tidak kah kita terfikir 50 ringgit itu akan habis begitu sahaja tanpa kita ketahui penggunaannya mengikut kesesuaian harian. Mungkin hikmahnya,kita akan sentiasa berwaspada dalam berbelanja. Kita akan menghayati erti kesyukuran dan berterima kasih di atas nikmat yang Allah berikan. Sepanjang pengalaman, saya merasakan ketenangan jika kita laburkan wang sedikit itu kepada Pusat Zakat dengan niat seikhlas-ikhlasnya kerana Allah kerana wang itu akan diagihkan kepada orang yang memerlukan seperti anak-anak yatim,fakir miskin dan sebagainya. Ada juga individu yang menghulurkan terus kepada yang dihajati. Tidak kesahlah asalkan niat untuk membantu. Tapi kelebihan PZ kerana ia ditadbir untuk menyalurkan bantuan tersebut secara keseluruhannya. Saya masih ingat lagi adik saya yang belajar di UKM mendapat bantuan biasiswa daripada Baitul Mal yang bertganggungjawab mengurus zakat Negeri Sabah.

InsyaAllah dengan mengeluarkan zakat,reaeki saudara-saudara akan bertambah tanpa disedari kerana jelas menyatakan zakat merupakan pembersihan harta. Firman Allah S.W.T bermaksud:

"Ambillah sebahagian dari harta mereka sebagai sedekah(zakat) untuk membersihkan mereka(dari akhlak yang keji)"

FAEDAH BERZAKAT

1. Dapat mengabdikan diri kepada Allah S.W.T di samping menjadi tanda kesyukuran atas segala nikmat-Nya

2. Dapat membantu saudara seislam yang memerlukan bantuan khususnya golongan fakir dan miskin.

3. Menjamin keadilan sosial dalam masyarakat.

4. Membersihkan harta dari sumber yang meragukan.

5. Mendorong umat Islam supaya sentiasa berusaha meningkatkan ekonomi dan menjauhi kefakiran.

0 Comments:

Post a Comment